Intellectual Property Regarding Computer Programs

21/11/20160

Proprietate intelectuală – drepturi de autor – protecția programelor pe calculator

Pot fi protejate ca și drepturi de autor – programele pe calculator, respectiv: orice expresie a unui program, programele de aplicație și sistemele de operare, exprimate în orice fel de limbaj, fie în cod-sursă sau cod-obiect, materialul de concepție pregătitor, precum și manualele.

Codul sursă este o expresie intermediară fundamentală de realizare a programului ce reprezintă traducerea unor părți din materialul de concepție pregătitor într-un limbaj de programare folosind regulile gramaticale ale acelui limbaj și este un element protejat de legislația română. Codul sursă reprezintă una dintre cele mai importante expresii ale unui program pentru calculator deoarece conține detaliile de realizare a programului și este folosit de programator pentru modificarea sau dezvoltarea ulterioară a programului. Este un secret păzit cu multă atenție de majoritatea companiilor producătoare de programe pentru calculator. Codul sursă poate fi protejat prin dreptul de autor și folosit ca probă, pe plan internațional, pentru a dovedi originalitatea unui program pe calculator. Iar codul obiect este materialul de concepție pregătitor, manualele, programele de aplicație, sistemele de operare. Dovedirea accesului la codul sursă este ușor de făcut mai ales pentru programele comercializate pe piață.

Componentele programelor pe calculator sunt clasificate de jurisprudență în literal (cod sursă, cod obiect) și non literal (structură, succesiune, organizare, precum și alte elemente determinate de interacțiunea codului cu partea hardware și sistemul de operare); încălcarea dreptului de autor presupune fie copierea elementelor literal, fie a celor non-literal.

Pe de altă parte, nu pot face obiectul drepturilor de autor ideile, procedeele, metodele de funcționare, conceptele matematice și principiile care stau la baza oricărui element dintr-un program pentru calculator, inclusiv acelea care stau la baza interferențelor sale.

În vederea protejării drepturilor de proprietate intelectuală este recomandat ca autorul programului pe calculator sa îl înregistreze la Oficiul Român al Drepturilor de Autor (ORDA) în acest fel va deține o prioritate cu privire la utilizarea acestuia, fiind mai ușor de demonstrat în fața terților că el este autorul programului pe calculator.

În cazul în care programul pe calculator a fost creat de către un angajat sau mai mulți în timpul atribuțiilor de serviciu sau în baza instrucțiunilor date de către angajator, dreptul de proprietate intelectuală aparține angajatorului, în lipsa unei stipulații contrare.

În ceea ce privește relațiile comerciale în baza unor contracte de prestări servicii/livrări de bunuri, dreptul de proprietate intelectuală aparține părții din contract în favoarea căreia îi este stipulată o clauză de PI.

Programele pe calculator nu pot face obiectul unui drept de proprietate industrială, cum ar fi brevetele de invenție, însă anumite componente din acesta care au o utilitate practică și care aduc o noutate pot fi în anumite condiții brevetate.

Autorul programului pe calculator poate încheia un contract de utilizare a unui program pe calculator cu o terță persoană, iar titularul programului pe calculator poate să îi dea acordului utilizatorului să utilizeze programul pe calculator în anumite condiții și pe o anumită perioadă, fără a-i acorda dreptul de a transmite unei alte persoane dreptul de utilizare a programului pe calculator. Utilizatorul autorizat al unui program pe calculator poate face fără autorizarea titularului dreptului de autor o copie de arhivă sau de siguranță, în masura în care aceasta este necesară pentru asigurarea utilizării programului. Astfel, utilizatorul autorizat al copiei unui program pe calculator poate, fără autorizarea titularului dreptului de autor, să analizeze, să studieze sau să testeze funcționarea acestui program, în scopul de a determina ideile și principiile care stau la baza oricărui element al acestuia, cu ocazia efectuării oricăror operațiuni de instalare, afișare rulare sau executare, transmitere ori stocare a programului, operațiuni pe care este în drept să le efectueze.

Adina Țimonea – avocat și consilier P.I.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *