Într-o anumită măsură, poate știți deja răspunsul la această întrebare. Știm că inventatorul unei mașini, autorul unei cărți, sau compozitorul de muzica, detine un drept asupra „propriei“ munci.
Motiv pentru care, se stie ca exista consecințe daca se incearca să se copieze sau să cumpere o copie a operelor autorilor, fără luarea în considerare a drepturilor de proprietate intelectuala a titularului. De asemenea, si desenele si modelele industriale ( de exemplu: mobilier, tapet etc.) constituie drepturi de proprietate intelectuala si sunt deținute de o persoană sau o organizație.
De fiecare dată când vom cumpăra astfel de „produse protejate“, o parte din ceea ce se achita ii revine proprietarului bunului/operei, ca recompensă pentru timpul alocat, banii cheltuiti si efortul depus pentru crearea operei/lucrării. Acest lucru a ajutat de-a lungul anilor în dezvoltarea industriilor, cum ar fi industria muzicală la nivel mondial și încurajarea de noi talente pentru a produce mai multe idei și mai multe articole originale.
Pentru a inteleg cat mai bine domeniul proprietatii intelectuale, trebuie sa avem in vedere cel mai important aspect, respectiv cuvantul “proprietate”. Astfel, caracteristicile remarcabile pe care le are proprietarul drepturilor de proprietate intelectuala este faptul ca este liber să isi folosească bunul/opera/creatia dupa cum dorește, cu condiția ca utilizarea lui/ei sa nu fie împotriva legii, și totodata poate sa impiedice utilizarea lui de catre alte persoane.
In ceea ce priveste, termenul „proprietate intelectuală“ este rezervată pentru toate tipurile de proprietate care rezultă din creații ale minții umane, intelectul.
Din diverse motive administrative și istorice, proprietatea intelectuală este impartita în următoarele categorii principale:
- Opere literare, artistice și științifice ( de exemplu:cărțile). Protecția acordata acestor drepturi de proprietate este guvernată de legea dreptului de autor
- Spectacole, reprezentatii pe scena, (de exemplu: concerte). Protecția acordata acestor drepturi de proprietate este guvernată de legea dreptului de autor si de drepturile conexe de autor
- Invențiile (de exemplu o nouă formă de motor cu reacție). Protecția invențiilor este reglementată de legea privind brevetele.
- Desene sau modele industriale, (de exemplu: forma unei sticle de bauturi). Desenelor și modelelor industriale sunt protejate prin legea dreptului de proprietate industriala, legea desenelor si modelelor industriale.
- Mărcile comerciale, mărcile de servicii, denumirile comerciale (de exemplu, logo-uri sau nume pentru un produs cu originea geografică unică, cum ar fi Champagne). Protecția marcilor este guvernata de legea proprietatii industriale, de legea marcilor si indicatiilor geografice.
Importanta proprietatii intelectuale poate fi impartita in doua componente esentiale: beneficiile economice de care se bucura proprietarul dreptului de proprietate intelectuala si incurajarea persoanelor sau companiilor sa investeasca in creatie.
Prin protejarea drepturilor de proprietate intelectuale, autorul sau titularul dreptului de proprietate are garantia recunoasterii muncii sale pe o perioada indelungata de timp, a respectului cuvenit, si totodata are posibilitatea de a interzice si a impiedica utilizarea dreptului sau de proprietate, fara acordul prealabil.
Fără protecția dreptului de proprietate intelectuala in domeniul inventiilor, o societate s-ar confruntată cu pierderi economice generate de folosirea inventiei in mod liber de catre concurentii lor.
Fără protecția mărcii, o campanie, nu va reuși să construiască „loialitatea mărcii” care sa dureze si sa construiască un brand de succes.
Fără protecția acordată prin intermediul legilor și tratatelor IP, companiile din domeniul farmaceutic pur și simplu nu ar face un efort de a experimenta, în căutarea de noi medicamente/produse pentru sănătate. După cum puteți vedea din aceste scurte exemple, fără protecția prezentată de mai sus, omenirea nu s-ar mai putea dezvolta in nici un domeniu.
Autor: Avocat Consilier in Proprietate Intelectuala Adina Țimonea.