Certificatele de situatii de urgenta. Conditii si acte necesare.

30/03/20200

Prin Ordinul nr. 791 din 24 martie 2020 privind acordarea certificatelor de situații de urgență operatorilor economici a căror activitate este afectată în contextul pandemiei SARS-CoV-2,  s-a stabilit procedura de obţinere a certificatelor de situaţii de urgenţă.

1.  Ce tipuri de certificate de situaţii de urgenţă se emit?

 1. Certificate albastre: Pentru cei care cer acordarea acestuia în baza declarației pe propria răspundere din care rezultă întreruperea totală sau parțială a activității, ca urmare a deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgență decretate.
 2. Certificate galbene: Pentru cei care cer acordarea acestuia în baza declarației pe propria răspundere din care rezultă înregistrarea unei diminuări a încasărilor în luna martie 2020 cu un procent de minimum 25% față de media încasărilor din perioada ianuarie-februarie 2020

 

Pentru eliberarea certificatelor se depune o cerere online, prin intermediul platformei http://prevenire.gov.ro/, prin care trebuie să completezi:

 • datele de identificare ale societății;
 • datele de contact;
 • motivul solicitării certificatului pentru situații de urgență;
 • justificarea nevoii acestuia;
 • date referitoare la situaţiile financiare.

 

Înregistrarea se va putea face de către solicitant, electronic, prin intermediul unei semnături electronice, iar dacă solicitantul nu are o semnătură electronică, va putea împuternici o persoană specializată care va putea depune în numele companiei.

De asemenea, pentru a dovedi necesitatea eliberării certificatului, trebuie încărcate câteva documente justificative, conform art. 2 alin. (3) din Hotărâre:

 1. Certificatul Unic de Înregistrare al societății;
 2. CI Administrator/ Administratori/ Reprezentant Legal;
 3. O declarație pe propria răspundere, prin care îți asumi pe deplin cele declarate și depuse,  existentă pe site;
 4. Certificatul constatator eliberat de către Oficiul Național al Registrului Comerțului.

 

2. Pentru ce domenii se eliberează Certificatul de Situație de Urgență Tip I (ALBASTRU)?

Certificatul de Situație de Urgență Tip I se eliberează, până în acest moment:

 • Conform Ordonanței militare nr. 1/2020, pentru:
  • suspendarea activității de servire și consum al produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice, în spațiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locației
  • suspendarea activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear și de îngrijire personală, realizate în spații închise
  • operatorii economici care au interzis să organizeze și să desfășoare orice eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane, în spații deschise
  • operatorii economici care distribuie medicamente la export
  • operatorii economici aerieni care efectuează zboruri spre și dinspre Spania și Italia, pentru toate aeroporturile din România
   • cu excepția zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, precum și aterizărilor tehnice necomerciale
 • Conform Ordonanței militare 2/2020, pentru:
  • operatorii economici care desfășoară activități în cabinetele de medicină dentară
  • operatorii care desfășoară activități de comercializare cu amănuntul a produselor și serviciilor în centrele comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici,
   • cu excepția:
    • vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice și a serviciilor de curățătorie
    • vânzării produselor electronice și electrocasnice de către operatorii economici care asigură livrarea la domiciliul/sediul cumpărătorului;
    • vânzării produselor și serviciilor de optică medicală
 • Conform Ordonanței militare nr. 3/2020, pentru:
  • operatorii economici de pe:
   • rada portului Sulina, pentru navele care vin dinspre Marea Neagră
   • Dunăre, mila marină 44, pentru navele care vin dinspre canalul Bâstroe, pentru interzicerea temporară a accesului navelor pe perioada de carantinare de 14 zile de la ultimul port de escală situat într-o zonă roșie/galbenă
  • operatorii economici aerieni care efectuează zboruri spre și dinspre Franța și Germania, pentru toate aeroporturile din România
   • cu excepția zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, precum și autorizărilor tehnice necomerciale.

 

3. Cine poate solicita acordarea unui CSU?

a) orice operator economic care intră sub incidența stării de urgență, conform Ordonanțelor militare 1, 2 și 3 din 2020, întrerupându-și total sau parțial activitatea ca urmare a acestor măsuri, pentru certificatul de tip 1 (albastru)

sau

b) operatorii economici care, în urma instituirii stării de urgență au înregistrat reducerea încasărilor sau veniturilor în luna martie 2020 cu un procent de minimum 25% față de media încasărilor sau veniturilor din perioada ianuarie – februarie 2020, pentru certificatul de tip 2 (galben).

 

4. Unde se solicită eliberarea certificatelor?

Certificatele de Situaţie de Urgență vor fi solicitate și eliberate, exclusiv online, prin aplicația ce va putea fi accesată din platforma http://prevenire.gov.ro în termen de 5 zile de la publicarea Ordinului Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri nr. 791/24.03.2020 în Monitorul Oficial nr. 248/25.03.2020.

 

5. De unde se descarcă declarația pe proprie răspundere?

Declarația pe propria răspundere se va putea descărca din aplicația dedicată, ce va fi operaționalizată pe platforma http://prevenire.gov.ro în termen de 5 zile de la publicarea Ordinului Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri nr. 791/24.03.2020 în Monitorul Oficial nr. 248/25.03.2020.

 

6.Persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale, care nu se încadrează pentru șomaj tehnic, pot beneficia de CSU?

Orice operator economic a cărui activitate este afectată în contextul pandemiei SARS-CoV-2 și a înregistrat reducerea încasărilor sau veniturilor în luna martie 2020 cu un procent de minimum 25% față de media încasărilor sau veniturilor din perioada ianuarie – februarie 2020 sau este închis poate solicita CSU pentru a fi ajutat în relațiile cu instituțiile publice pentru obținerea, în condițiile legii, de facilități/ măsuri de sprijin (cum ar fi plata utilităților, în relațiile comerciale etc.)

 

7. Agențiile de turism, cod CAEN 7912, 7911, ce tip de certificat pot solicita?

Dacă sunt afectate la încasări/venituri – pot solicita CSU tip 2 (galben).

Daca sunt afectate de Ordonanțele militare 1, 2 și 3 – pot solicita CSU de tip 1 (albastru).

 

8. Firmele beneficiare Start-up Nation pot solicita CSU?

Da, toți operatorii economici a căror activitate este afectată de pandemia de SARS-CoV-2 pot solicita CSU, după cum urmează:

 1. TIP 1 (ALBASTRU) – eliberată în baza declarației pe propria răspundere ce va putea fi descărcată de pe platforma prevenire.gov.ro în momentul operaționalizării aplicației electronice, din care rezultă întreruperea totală sau parțială a activității, ca urmare a deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgență decretate Ordonanțele militare 1, 2 și 3)
 2. TIP 2 (GALBEN) – eliberată în baza declarației pe propria răspundere ce va putea fi descărcată de pe platforma prevenire.gov.ro în momentul operaționalizării aplicației electronice din care rezultă înregistrarea unei diminuări a încasărilor/ veniturilor în luna martie 2020 cu un procent de minimum 25% faţă de media încasărilor/ veniturilor din perioada ianuarie-februarie 2020.

 

Articol realizat de Adina Țimonea, avocat asociat în cadrul SCPA CÂMPAN & ȚIMONEA

Lasa o replica

Adresa de email nu va fi plubicata Campurile marcate cu * sunt obligatorii