Facilitatile acordate de OUG 107/2024. Amnistia fiscala

26/09/20240

In data de 06.09.2024 s-a publicat in Monitorul Oficial nr. 905 Ordonanta de Urgenta nr. 107 din 4 septembrie 2024 pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare in domeniul gestionarii creantelor bugetare si a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al Romaniei in anul 2024,  precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

Cel mai important aspect vizat de aceasta reglementare legala este referitor la facilitatea fiscala acordata debitorilor, cunoscuta si sub denumirea de amnistie fiscala. Vom prezenta succint modificarile aduse de aceasta ordonanta, persoanele care pot aplica, dar si conditiile necesar a fi indeplinite pentru a beneficia de aceste facilitati.

Categorii de debitori:

Facem precizarea ca aceasta ordonanta este aplicabila oricarei categorii de debitori, atat persoanelor fizice, cat si persoanelor juridice, indiferent de forma de asociere sau de statutul de drept public sau privat.

Obligatii banesti care pot face obiectul facilitatii:

In principiu, reglementarea legala include in sfera acestor obligatii toate obligatiile bugetare principale restante la data de 31.08.2024, inclusiv diferente de obligatii bugetare stabilite prin decizii de impunere pana la data de 31.08.2024.

Exista si cateva exceptii de la aceasta regula, respectiv:

  • obligatiile bugetare stabilite prin hotarari penale definitive;
  • obligatiile bugetare care fac obiectul unor procese penale;
  • obligatiile bugetare care reprezinta prejudicii si care fac obiectul cauzelor de nepedepsire prevazute de art. 10 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale;
  • obligatii bugetare datorate bugetului Uniunii Europene.

Conditii legale pentru a beneficia de amnistia fiscala:

Conform OUG 107/2024 mentionata anterior, toti debitorii vor beneficia de anularea dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale daca indeplinesc urmatoarele conditii cumulative:

  1. Se sting, in orice mod, pana la data formularii cererii sau maxim pana la data 25.11.2024, toate obligatiile fiscale restante la data de 31.08.2024;
  2. Se sting, in orice mod, toate obligatiile fiscale principale si accesorii care au termene de plata intre 01.09.2024 si data formularii cererii sau maxim pana la data de 25.11.2024;
  3. Debitorii au depuse toate declaratiile fiscale pana la data cererii;
  4. Debitorii formuleaza o cerere de anulare a accesoriilor, dupa indeplinirea conditiilor enumerate anterior, pana cel tarziu la data de 25.11.2024.

In ceea ce priveste diferentele de obligatii bugetare, declarate aditional prin declaratii rectificative, o conditie suplimentara este ca debitorii sa depuna declaratia rectificativa incepand cu data de 01.09.2024 si pana la data cererii efective, insa cel tarziu pana la data de 25.11.2024.

Este important a se mentiona ca obligatiile accesorii aferente celor principale, care sunt achitate ulterior intrarii in vigoare a prezentei OUG, se anuleaza si sunt supuse restituirii.

Situatia obligatiilor bugetare mai mici de 5000 lei ale persoanelor fizice:

Acest tip de creante pot beneficia de o anulare de 50% a debitului, inclusiv anularea dobanzilor si a altor accesorii, daca se achita celalalt procent de 50%, pana cel tarziu la data de 25.11.2024.

Situatia obligatiilor bugetare mai mari de 5000 lei ale persoanelor fizice:

Acest tip de creante pot beneficia de o anulare de 25% a debitului, inclusiv anularea dobanzilor si a altor accesorii, daca se achita procentul de 75%, pana cel tarziu la data de 25.11.2024.

Bonificatie speciala acordata societatilor:

Aceeasi ordonanta mai prevede si o bonificatie suplimentara de 3% in cazul societatilor platitoare de impozit pe profit sau de impozit pe veniturile microintreprinderilor, care se aplica asupra cotei de impozit. Societatile trebuie sa aiba depuse toate declaratiile fiscale si sa fie stinse integral toate obligatiile de plata aferente.

In concluzie, debitorii cu restante la bugetul de stat trebuie sa analizeze atent situatia financiara in care se regasesc, intrucat aceste facilitati fiscale acordate sunt valabile doar o perioada relativ scurta de timp, insa beneficiile pot fi resimtite pe termen lung.

In cazul in care doriti sa aflati mai multe informatii referitoare la facilitatile fiscale oferite ca urmare a noilor modificarilor legislative, specialistii nostri va stau la dispozitie.

Intr-o lume in schimbare rapida, a avea partenerul juridic potrivit face o diferenta vitala. Echipa SCPA Campan& Timonea este mereu pregatita sa va ofere cele mai bune solutii la situatii juridice de orice natura. Va invitam sa accesati https://ct-lawyers.ro/contact/ sau sa trimiteti email pe adresa office@ct-lawyers.ro in vederea stabilirii unei intalniri.

Toate materialele regasite pe acest website sunt protejate de legea drepturilor de autor. Utilizarea oricaror dintre acestea se poate face doar cu trimitere la sursa. Datele si informatiile prezentate pe acest website sunt in scopuri informative, nu sunt prezentate cu scop publicitar.

Campan Tania

Lasa o replica

Adresa de email nu va fi plubicata Campurile marcate cu * sunt obligatorii